Dakdekker Daklekkage

Wat zeggen onze klanten

Wij worden beoordeeld met een 4.9 / 5.0 door 1200+ tevreden klanten!

Onze voordelen

Direct een gratis offerte aanvragen?

Regel een dakdekker voor je daklekkage


Vroeg of laat krijgen woningbezitters te maken met lekkages, waarbij een dakdekker goed kan helpen. Deze lekkage kan namelijk zorgen dat er vocht, schimmels en soms zelf houtrot in je plafond komt. Er zijn een aantal stappen die je direct kunt ondernemen wanneer je merkt dat je dak lekt. Daarbij is het ook belangrijk dat je zo snel mogelijk een dakdekker inschakelt. Onze specialisten van excellent dakonderhoud helpen je graag om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Hoe deze problemen ontstaan en wat de oplossingen zijn? Lees snel verder om hierachter te komen.

Dakdekker en ontstaan van een lekkage

Een lekkend dak kan verschillende oorzaken hebben. Dit heeft vaak te maken met aansluitingen en details van het dak, zoals bij de dakgoot, schoorsteen of ontluchtingen. Een lekkage kan ontstaan door een verstopte of versleten dakgoot. Wanneer het materiaal verouderd is kan dit ook nadelig werken. Ten slotte zijn weeromstandigheden ook een belangrijke factor. Stormen kunnen voor veel schade zorgen. Dit is erg vervelend, maar gelukkig kunnen dakdekkers dit snel en veilig oplossen.


Uit welke delen bestaat een dak?

Een dak op je huis zorgt voor een droog onderkomen. Dit dak bestaat uit allemaal verschillende onderdelen, die het op zijn plaats houden. Hierbij is de hoofdraagconstructie de belangrijkste. Dit bestaat weer uit spanten, welke ervoor zorgen dat bijvoorbeeld regen en sneeuw wordt afgevoerd. Deze spanten worden vaak gemaakt van hout of van staal, waarbij staal wel een stuk sterker en stabieler is. Bij een woning met een groot dakoppervlak wordt om deze reden dan ook vaak gekozen voor metalen spanten. Tussen deze spanten worden veelal gordingen aangebracht, welke een deel van de dakbelasting van de spanten afvoeren. Het dakbeschot  wordt over deze gordingen aangebracht, welke gelijk het dakoppervlak op de gordingen laten belasten. Ten slotte is er nog een knieschot die kan worden aangebracht, welke als tussensteunpunt voor het dak dient. Het is erg belangrijk omdat het een deel van de dakbelasting draagt.

Muurplaat en andere onderdelen

Naast bovengenoemde elementen is er nog een belangrijk onderdeel: de muurplaat. Dit is een plaat van hout welke dient als verbinding tussen het dakvlak en de vloer. Een muurplaat zorgt daarnaast dat spatkracht wordt opgenomen. Spatkracht is de verticale en horizontale belasting bij een schuin dak. Door het opnemen van deze spatkracht zorgt de muurplaat ervoor dat het dak niet kan afschuiven op zijn plek blijft. Dit wordt vaak vastgemaakt door staalstrippen te gebruiken. Zo wordt de spatkracht van het dak geneutraliseerd, waarbij de strippen op de muurplaten worden gezet om afschuiven tegen te gaan. Over het dakbeschot worden daarna dakpannen en panlatten aangebracht, waarbij de opbouw van onderaan begint met een hogere laag aan de bovenkant. De dakpannen moeten wel goed op elkaar aansluiten, want er moet een groot geheel ontstaan. Als dit goed vastzit, wordt de kans op schade een stuk kleiner. Zoals je kunt lezen zijn al deze onderdelen erg belangrijk voor een stevig dak, welke weer zorgt voor een goed bewoonbare woning.

De isolerende werking van een dak

In de wintermaanden is het belangrijk om zoveel mogelijk warmte in je woning vast te houden. Een belangrijk onderdeel dat hieraan bijdraagt is de isolatie die je achter je dakbeschot kunt aanbrengen. Deze isolatie kan er daarnaast ook voor zorgen dat condensvorming wordt tegengegaan. Zeker bij een oude woning raden wij je aan om deze te isoleren. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een besparing op je energiekosten, omdat er dus meer warmte binnen is en je minder energie nodig hebt. Vooral in deze tijd is het besparen op energiekosten erg belangrijk. Investeer je in isolatiemateriaal, dan haal je dit er op de lange termijn zeker uit. Ook is het zo dat een goed gelegd dak beter bestand is tegen bijvoorbeeld een daklekkage, wat kan ontstaan door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Hoe dit precies kan gebeuren lees je in de volgende paragrafen. Een dakdekker van Excellent Dakonderhoud helpt je er graag mee.

Waardoor komen daklekkages voor?

Hoe ontstaat een lekkend dak? Daar zijn veel verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Dit kan helaas bij alle soorten daken gebeuren, ongeacht hoe goed de daken zijn gezet.  In vele gevallen is het zo dat de schade pas wordt opgemerkt als het te laat is. Er zijn bijvoorbeeld verkleuringen of andere vlekken zichtbaar. Er zijn dus verschillende oorzaken voor dit soort lekkages, en een dakdekker kan hier zeker bij helpen. Het vinden van de exacte oorzaak kan soms wel moeilijk zijn. Het kan te maken hebben met problemen met lood in het dak of met bijvoorbeeld de naden. Wanneer deze naden openspringen kan het water bijvoorbeeld zo je woning binnendringen. Bij dit soort schades is de reparatie door een dakdekker vaak niet het probleem, maar het vinden van de oorzaak wel. Hoe je dit kunt tegengaan? Onderhoud je dak goed en laat af en toe een dakinspectie doen door een dakdekker. Dit werkt preventief en hierdoor vermijd je hoge kosten op de lange termijn.

Waarom is deze lekkage zo ellendig?

Vaak is de zichtbare schade bij een daklekkage niet de ergste schade, maar juist de onzichtbare schade. Dit maakt deze lekkage zo ellendig, omdat de kosten hierdoor hoog kunnen oplopen. Veelal hebben oorzaken van een lekkage te maken met details en aansluitingen van het dak. De kans dat een lekkage bij een schoorsteen ontstaat is bijvoorbeeld groot. Daarnaast ontstaan lekkages ook vaak bij de dakgoten of ontluchtingen van de woning. Bijvoorbeeld door een verstopte of versleten dakgoot. Daarnaast kunnen slecht onderhoud van het dak en een oude dakbedekking ook zorgen voor problemen, zoals bijvoorbeeld tot een daklood dat scheurt. Een lekkage kan daarnaast ontstaan door problemen met de dakdoorvoer of de regenpijp. Maar, vergeet niet dat problemen ook kunnen ontstaan door het dak van je buren. Let hier dus goed op wanneer je naar de oorzaak kijkt. Uiteraard kan een dakdekker je hier goed bij helpen. Ten slotte hebben externe factoren ook een grote invloed op of er schade ontstaat aan je dak bij een lekkage. Als er extreem krachtige stormen zijn, dan is de kans op aantasting groter. Wat voor reden dan ook, een dakdekker van Excellent Dakonderhoud zoekt de oorzaak snel op en verhelpt de problemen op een professionele en snelle manier.

Wat zijn signalen van een lekkage?

Wanneer een dakdekker komt om te kijken waar de lekkage zich bevindt, is het vaak duidelijk te zien. Er zijn bijvoorbeeld zichtbare vochtplekken op de muur of op het plafond. Daarnaast komt het voor dat behang los gaat hangen en dat er schimmel ontstaat. Deze beschadigingen zijn duidelijk zichtbaar, maar in sommige situaties is het niet altijd zo overduidelijk. Bij sommige lekkages stroomt het water niet direct naar binnen, en kan het zelfs zo zijn dat de plek van oorzaak ver van de vochtplek af zit. Hierdoor kan het opsporen van een lekkage soms lastig zijn. Het is daarom altijd goed om een dakdekker in te schakelen. Heb je last van een daklekkage en snel hulp nodig? Dan ben je bij Excellent Dakonderhoud aan het juiste adres. Onze experts hebben veel ervaring met het opsporen van een daklekkage. Schakel een dakdekker in voor het beste resultaat.

 

Schakel de lekdetectie in

Als je de lekkage niet duidelijk kunt vinden, wordt er vaak een dakdekker ingeschakeld om het op te sporen. Dit wordt ook wel de lekdetectie genoemd. Onze specialisten van Excellent Dakonderhoud helpen graag om dit voor je op te sporen. Wij maken gebruik van professionele methoden om vocht en lek op een juiste manier op te sporen. Een dakdekker zorgt ervoor dat het snel is gelokaliseerd, waardoor de grootte van het sloop- en breekwerk wordt beperkt. Uiteindelijk heb je hierdoor minder kosten. Daarnaast wordt een lekdetectie ook vergoed door je verzekeraar.

Verschillende soorten daken

Er zijn verschillende huizen met verschillende soorten daken, waarbij de meest voorkomende een plat dak of een hellend dak zijn. Wanneer we naar een daklekkage kijken, zit er wel een verschil tussen deze twee soorten. Over het algemeen hebben huizen met een plat dak een hoger risico op het krijgen van een deklekkage. Dit komt omdat er veel naden op een plat dak zitten, en dit zorgt voor een hoger risico. Deze naden krimpen bij koud weer, maar zetten juist weer uit bij warm weer. Dit zorgt voor scheurtjes in de naden, waardoor de kans op lekkage groter wordt. Twijfel dus niet om een dakdekker in te schakelen. Het risico op een daklekkage is nog groter bij oudere daken van ouder dan tien jaar. Wanneer je een oud dak hebt, is het verstandig om dit opnieuw te laten bekleden door een dakdekker.

Anders dan bij een plat dak, is de kans op een daklekkage bij een hellend dak iets lager. Natuurlijk komt het ook voor, wat door verschillende oorzaken kan komen. Hierbij is een grote storm toch wel de grootste boosdoener. Hierbij kunnen harde windstoten zorgen dat dakpannen verschuiven of wegwaaien, wat uiteindelijk leidt tot een lekkage. Hierdoor kan het water van de regen zo naar binnen stromen. Wanneer je kiest voor een dakdekker van Excellent Dakonderhoud, weet je zeker dat we dit op een professionele manier oplossen.


Lekkage vinden bij deze typen daken

Bij een plat dak komt een beplakking met bitumen vaak voor. Deze worden met of zonder onderlaag vastgemaakt aan het dakbeschot. Bij deze bitumen zijn de naden een zwakke plek en hier kunnen veel problemen ontstaan. Lekkages zijn bij een plat dak wel eenvoudig te verhelpen door een dakdekker, en dit wordt vaak uitgevoerd door een vloeibare dakbedekking te leggen. Zoals eerder is genoemd, is het vinden van de oorzaak een grotere uitdaging. Maar hoe ziet de reparatie er dan precies uit? Eerst start je met een probleemanalyse. Dit kun je zelf doen als je een dak hebt die goed en op een veilige manier te bereiken is. Soms kun je dan zelf het probleem al vinden. Lukt dit niet, dan kun je een dakbedekker inschakelen die met speciale apparatuur het probleem kan opsporen. Als het probleem gevonden is, is de tweede stap het dak schoonmaken. Als water en vuil worden verwijderd, zorgt dit voor het beste resultaat. Hierna moet de reparatie op een juiste en professionele manier worden uitgevoerd door een dakdekker. Als het een kleine schade betreft kan dit worden gedaan door middel van een pasta. Maar is dit groter? Dan moet er soms nieuwe dakbedekking worden gelegd.


Bij het herstellen van een hellend dak wordt er ook eerst een analyse uitgevoerd. Hierbij is het wel makkelijker om de schade te vinden, omdat deze vaak niet te missen is. Mist er een dakpan of is deze kapot? Dat valt zeker wel op. Daarentegen zijn schades aan een nok wat lastiger te vinden. Of een schade aan de glazuurlaag, die bijvoorbeeld versleten kan zijn. Bij dit dak kun je ook eerst zelf een blik werpen, en de dakdekker inlichten van je bevindingen. In sommige gevallen kan een makkelijke reparatie al voldoende zijn. Echter kan er soms meer werk nodig zijn, als je bijvoorbeeld oude dakpannen hebt. In ieder van deze gevallen kunnen wij je helpen om het op te lossen.

Verhelp je daklekkage

Het hebben van een lekkend dak is erg vervelend en wil je zo snel mogelijk oplossen. Wanneer je te lang wacht kan dit leiden tot nog meer schade, waardoor kosten hoog kunnen oplopen. Schakel dus optijd een dakdekker in. Wanneer je er vroeg bij bent kunt je bijvoorbeeld kortsluiting, schimmel en blijvende natte isolatie voorkomen. Deze factoren kunnen namelijk leiden tot een rotting. Als dit zich verder ontwikkeld, kan het zijn dat je hele dak vervangen moet worden. Ook zorgt dit ervoor dat er meer energie wordt verbruikt, waardoor je meer moet betalen. Het erger en erger worden van een deklekkage wil je niet, dus schakel spoedig een dakdekker in om te helpen. Wij van Excellent Dakonderhoud stoppen de lekkage en voorkomen verdere schades.


De reparatie van een lekkage door ons

Een dakdekker van Excellent Dakonderhoud kan het lek verhelpen, ongeacht het soort dak van je woning. Als je gaat googlen naar bedrijven voor dakonderhoud, zul je veel bedrijven tegenkomen. Toch is het belangrijk dat je zoekt naar een gespecialiseerd en erkend bedrijf. Kijk hierbij goed naar de certificeringen, en in het bijzonder naar een VCA-certificering. Deze hebben wij bij Excellent Dakonderhoud ook. Zo kun je er bij ons zeker van zijn dat we op een professionele manier werken.

Voordat je ons contacteert is het wel belangrijk om eerst met je verzekering te spreken. Je kunt bij je verzekering de lekkage al melden. Doe dit onder je opstal- of inboedelverzekering, want daar valt dit onder. Wanneer je schade hebt aan jouw dak door lekkage, wordt dit in veel gevallen gewoon vergoed. Het is hierbij belangrijk dat het lek buiten je eigen schuld om is ontstaan.

Een lek voorkomen is beter dan genezen

Heb je een lekkage? Dat is natuurlijk erg vervelend, zoals je in bovenstaande informatie hebt kunnen lezen. Uiteindelijk is het beter om een lekkage te voorkomen dan het te genezen, net als het populaire gezegde. Je kunt allereerst al veel schade voorkomen door je dak goed te onderhouden, en dit ook regelmatig te doen. In het geval van schade ben je er dan ook snel bij. Een specialist herkent problemen snel en kan je advies geven over je dak. Ook helpt het regelmatig reinigen en onderhouden van je dak ook mee om de conditie hoog te houden en schade te voorkomen. Hierdoor gaat het dak ook langer mee, waardoor minder renovatie of vervanging nodig is. Denk maar eens aan mos op je pannen. Wanneer dit regelmatig wordt verwijderd is het in betere staat dan wanneer het mos vrij zijn gang kan gaan, wat uiteindelijk de dakpannen kan aantasten. Schakel dus zeker een specialist in om jouw dak te laten controleren, en verdere kosten aan grote schades te voorkomen.

Professioneel aanbrengen van dakbedekking

In bovenstaande teksten kon je lezen dat een dak valt of staat bij de juiste dakbeddeking. Een dak houdt je woning schoon en droog, en is daarom erg belangrijk. Ook speelt veiligheid een rol bij een dak, want door vochtschade kan de veiligheid worden aangetast. Drie grote oorzaken spelen een rol bij het aanrichten van schade aan je dak. Dit zijn vocht, schimmel en rotting. Deze factoren kunnen zorgen dat je dak afneemt in sterkte. Wanneer er al kleine fouten optreden bij het leggen van de dakbeddeking, kunnen er lekkages of andere problemen ontstaan. Daarom moet je het inschakelen van dakbedekkers niet onderschaten: het kan uiteindelijk veel kosten en veiligheid schelen. Door regelmatig een dakdekker naar je dak te laten kijken kun je veel schade voorkomen. Zo kun je bij Excellent Dakonderhoud kiezen voor een periodiek onderhoud. Een professional komt hierbij langs om alles te controleren. Want zoals je hebt kunnen lezen is het vaak al te laat als er vocht- of andere vlekken zichtbaar zijn. De uitspraak “voorkomen is beter dan genezen” is daarom zeker ook van toepassing als het gaat over daklekkages en het voorkomen hiervan.


Direct een Dakspecialist inschakelen?

Gratis Dakinspectie!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!