Daklekkage Verhelpen

Wat zeggen onze klanten

Wij worden beoordeeld met een 4.9 / 5.0 door 1200+ tevreden klanten!

Onze voordelen

Direct een gratis offerte aanvragen?

Hoe ga je om met een daklekkage?

Veel woningbezitters krijgen vroeg of laat te maken met een daklekkage. Dit kan leiden tot schimmels, vocht in het plafond en zelfs houtrot. Wanneer je merkt dat je dak lekt, zijn er een aantal stappen die je meteen kunt ondernemen. Daarnaast is het verstandig om spoedig een dakdekker in te schakelen. Bij excellent dakonderhoud helpen we je graag snel om je daklekkage op te lossen, om zo verdere schade te voorkomen. We vertellen je in dit artikel graag meer over het voorkomen van een daklekkage en hoe dit kan worden opgelost. Eerst vertellen we meer over de opbouw van een dak, waarna we verder vertellen over een daklekkage en het oplossen hiervan.

Hoe ontstaat een daklekkage?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende oorzaken van een lekkend dak. De meest voorkomende oorzaken hebben te maken met de aansluitingen en details. Denk hierbij aan de schoorsteen, dakgoot en ontluchtingen. Zo kan een daklekkage bijvoorbeeld ontstaan door een versleten of verstopte dakgoot. Ook slecht onderhoud en een oude dakbedekking kunnen zorgen voor dit probleem. Ten slotte kan het natuurlijk ook te maken hebben met externe omstandigheden. Denk hierbij aan stormachtig weer waardoor het dak wordt aangetast. Om welke reden het ook gaat, wij kunnen het voor je oplossen.


Eerste delen van het dak

Het is vanzelfsprekend dat er een dak op een huis zit, want dit zorgt voor een droog onderkomen. Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel van de dakopbouw is de hoofddraagconstructie. Deze constructie bestaat uit spanten, en deze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld sneeuw en regen worden afgevoerd naar de ondergelegen constructie. Vaak worden deze spanten gemaakt van hout, maar in sommige gevallen ook van staal. Staal is een stuk sterker en kan ervoor zorgen dat het dak met weinig materiaal stabiel en stevig wordt gemaakt. Om deze reden wordt er ook vaak voor metalen spanten gekozen bij woningen met een groot dakoppervlak. Tussen de spanten moeten gordingen worden aangebracht. Deze voeren een deel van de dakbelasting naar de spanten af. Hierover wordt dakbeschot aangebracht; deze laten rechtstreeks het dakoppervlak op de gordingen belasten. Daarnaast kan er op een dak een knieschot worden aangebracht; deze fungeert als tussensteunpunt voor het dakvlak. Dit knieschot draagt dus ook een deel van de dakbelasting, en moet je daarom nooit weghalen.

Andere delen die op een dak voorkomen

Een ander belangrijk onderdeel van de dakopbouw is de muurplaat. Dit is vaak een houten plaat en is de verbinding tussen de vloer en het dakvlak. Bij een schuin dak is er een verticale en horizontale belasting, wat de spatkracht wordt genoemd. Een muurplaat zorgt voor de opname van de spatkracht; het zorgt ervoor dat het dak opgesloten wordt en op die manier niet kan afschuiven. Anders gezegd: de muurplaat zorgt dat het dak overeind blijft staan. Deze muurplaat wordt normaal gesproken vastgemaakt door middel van staalstrippen. De spatkracht van het dak kan worden geneutraliseerd, en de strippen kunnen van muurplaat naar muurplaat worden opgezet om zo het afschuiven te voorkomen. Daarnaast worden over het dakbeschot panlatten en dakpannen aangebracht. De opbouw hiervan gaat van onderuit, met een hogere laag op de bovenkant. De pannen moeten goed op elkaar aansluiten, zodat er uiteindelijk een groot geheel ontstaat. Hierdoor kunnen weeromstandigheden zoals water, wind en sneeuw het dak niet binnendringen. Dit is een van de belangrijkste dingen, want een goed gelegd dak zorgt ervoor dat je woning goed bewoonbaar is.

Isolatie van het dak en dakopbouw

Om effectief warmte binnen een woning te houden, is het mogelijk om achter het dakbeschot een isolatie aan te brengen. Daarbij kan het ook dienen om condensvorming en vocht tegen te gaan, waardoor de woning droog en warm blijft. Als je zelf een oude woning hebt, dan bevelen wij aan om te isoleren. Dit zorgt er namelijk voor besparing van de energiekosten, omdat je simpelweg minder energie nodig hebt. Dit is vooral in deze tijd erg belangrijk. Wanneer je investeert in materiaal voor isolatie, haal je dit er uiteindelijk dus wel uit. Daarnaast is een goed gelegd dak goed bestand tegen bijvoorbeeld een daklekkage. Dit kan helaas wel voorkomen in extreme weersomstandigheden, zoals een storm. In de volgende paragrafen lees je meer over het ontstaan van een daklekkage en wat wij hiertegen kunnen doen.

Hoe ontstaat een daklekkage?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende oorzaken van een lekkend dak. Alle daken kunnen helaas last krijgen van lekkages, hoe sterk ze ook gezet zijn. Vaak merk je de schade pas op als het te laat is. Je ziet dan vaak al verschillende vlekken of verkleuringen, wat op een lekkage duidt. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor het krijgen van een daklekkage, en in sommige gevallen is het ook lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Zo kan het te maken hebben met problemen met de naden of met het lood in het dak. Als de naden bijvoorbeeld openspringen, dan kan het water zo je woning binnenkomen. De reparatie van een dak is vaak niet het probleem, maar het probleem vinden is wel een stuk lastiger. Door je dak te onderhouden en af en toe dakinspecties te houden werk je preventief en dit helpt je daken in een goede conditie te houden.

Wat een daklekkage zo ellendig maakt, is dat de zichtbare schade niet het ergste is. Vaak zitten de meeste kosten in de onzichtbare schade van het dak, en deze kunnen hoog oplopen als het niet snel wordt verholpen. De meest voorkomende oorzaken van een daklekkage hebben te maken met de aansluitingen en details. Zo is de de kans groot een een lekkage ontstaat bij de schoorsteen van het huis. Een andere veelvoorkomende oorzaak heeft te maken met de dakgoten en de ontluchtingen van het dak. Zo kan een daklekkage bijvoorbeeld ontstaan door een versleten of verstopte dakgoot. Ook slecht onderhoud en een oude dakbedekking kunnen zorgen voor dit probleem. Dit kan bijvoobreeld leiden tot een gescheurd daklood. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook problemen zijn met je regenpijp of met je dakdoorvoer, waardoor een lekkage kan ontstaan. Ook het dak van de buren kan een invloed hebben op je eigen dak. Denk hier dus goed om. Ten slotte kan het natuurlijk ook te maken hebben met externe omstandigheden. Denk hierbij aan stormachtig weer waardoor het dak wordt aangetast. Om welke reden het ook gaat, onze specialisten van  Excellent Dakonderhoud kunnen dit voor je oplossen en het in de toekomst voorkomen

Waar herken je een daklekkage aan?

Vaak is het bij een daklekkage zo dat je duidelijk kunt zien waar het ongeveer lekt. Bijvoorbeeld doordat je vochtplekken op je plafond of muur ziet. Ook kan je behang los gaan staan en ontstaat er schimmel. Toch kunnen er ook situaties zijn waarbij het niet direct opvalt, waardoor de schade kan oplopen. Het water stroomt niet altijd duidelijk naar binnen, en soms zit de echte lekkage veel verder van de vochtplek af. Het opsporen van een lekkage kan dan ook moeilijk zijn. Daarom adviseren wij om een expert in te schakelen om dit op te sporen. Heb je last van en lekkage en snel hulp nodig? Dan kun je vertrouwen op onze specialisten en ons vakmanschap van Excellent Dakonderhoud. Onze experts hebben veel ervaring met het opsporen van een daklekkage.

Lokaliseer de schade met een lekdetectie

Het opsporen van de lekkage in een dak wordt ook wel lekdetectie genoemd. Onze experts helpen je graag om de lekkageplek in jouw dak te vinden. Onze specialisten maken gebruik van geavanceerde methoden om een lek en het vocht op een nauwkeurige manier op te sporen. Het lek is hierdoor snel gelokaliseerd en hierdoor wordt de mate van sloop- en breekwerk beperkt, waardoor je uiteindelijk tegen minder kosten aanloopt. Lekdetectie door specialisten worden vaak ook vergoed door de verzekering.

Verschil tussen plat en hellend dak

Huizen in Nederland kunnen verschillende soorten daken hebben. De meest voorkomende zijn toch wel het hellend dak of het platte dak. Zit er een verschil tussen deze twee daken wat betreft een daklekkage? Dat kun je wel zeggen. Zo zien we dat mensen met een plat dak een hoger risico lopen op een lekkend dak. Dit heeft met de grote hoeveelheid naden op het platte dak te maken. Wanneer het erg koud is, dan krimpt de dakbedekking. Daarentegen zet dit materiaal bij erg warm weer juist uit. Deze weersomstandigheden zorgen voor kleine scheuren in de naden van platte daken. Op het eerste gezicht zorgt dit niet voor problemen, maar wanneer er echter flink wat regen is gevallen, wordt de kans op een daklekkage groot. Dit risico is vooral groot bij oudere daken van meer dan 10 jaar oud. Om dit te voorkomen is het slim om een ouder dak opnieuw te bekleden. Bij een hellend dak komen daklekkages een stuk minder voor. Natuurlijk kan dit wel eens voorkomen, en hier zijn ook verschillende oorzaken voor. De meest voorkomende oorzaak van daklekkages bij een schuin dak is vaak een storm. Harde windvlagen zorgen er dan voor dat dakpannen verschuiven of wegwaaien. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een lekkage. Het regenwater kan daardoor zo naar binnen vloeien. Bij Excellent Dakonderhoud weten we raad met zowel platte als hellende daken, en helpen je graag om zo snel mogelijk van de lekkage af te komen.

Hoe vind je bij deze twee soorten de daklekkage

Een plat dak is in vele gevallen beplakt met rollen met bitumen. Dit is bij dit soort daken de meest voorkomende dakbedekking. De bitumen worden met of juist zonder onderlaag vastgemaakt aan het dakbeschot. Omdat de naden tussen de bitumen een zwakke plek zijn, kunnen hier vaak problemen ontstaan. Bij een plat dak zijn lekkages vaak eenvoudig te maken. Dit kan worden gedaan door een vloeibare dakbedekking. Maar het vinden van een oorzaak is vaak een grotere uitdaging. Hoe wordt een plat dak gerepareerd? Allereerst starten we met een probleemanalyse. Wanneer het dak goed te bereiken is en het is veilig, dan is het mogelijk om zelf al een blik te werpen. Zo kun je wellicht het probleem al vinden. Als dit niet lukt kan de dakbedekker kijken met speciale apparatuur om het probleem op te sporen. De tweede stap, als het probleem gevonden is, is het schoonmaken van het dak. Dit zorgt voor het beste resultaat. Zo moeten vuil en water worden verwijderd, wat je zelf kunt doen maar ook door de dakdekker kunt laten doen. Uiteraard moet daarna de reparatie van het dak juist worden uitgevoerd en op een professionele wijze. Dit kan worden gedaan met een pasta wanneer het een kleine schade betreft. Wanneer de schade groter is, kan het zijn dat er een nieuwe laag dakbedekking moet komen.

Wanneer er een hellend dak moet worden hersteld, moet er eerst ook een analyse worden gedaan. Bij dit type dak is het vaak makkelijker om de schade te vinden dan bij een plat dak. Want een dakpan die mist of die kapot is, is vaak niet te missen. Wel is een schade aan je nok lastiger te zien. Of schade die ontstaat door onvoldoende bescherming door de dakpannen door een glazuurlaag die versleten is. Je kunt in het geval van schade ook eerst zelf een kijkje nemen, en daarna je bevindingen aan de dakdekker doorgeven. Wellicht is een makkelijke reparatie van je dak al voldoende, maar soms is er wel meer werk nodig. Dit kan bijvoorbeeld sneller voorkomen wanneer je oude dakpannen hebt.

 

Je daklekkage verhelpen

Wanneer je te maken krijgt met een lekkend dak is dit uitermate vervelend. Als je niet optijd handelt kan dit zorgen voor veel meer schade, en dit is natuurlijk niet de bedoeling. De kosten kunnen uiteindelijk hoog oplopen. Als je op tijd bent met de reparatie kun je onder andere schimmel, kortsluiting, een blijvende natte isolatie en koudebruggen voorkomen. Dit alles kan uiteindelijk ook leiden tot rot, waardoor het gehele dak vervangen moet worden. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat er veel energie verloren gaat, waardoor je met hogere kosten zit opgescheept. Je wilt dus niet dat een daklekkage erger en erger wordt, en daarom is het verstandig om ons zo snel mogelijk in te schakelen. Wij zorgen ervoor dat het bij een lekkage blijft en niet erger wordt.

Hoe ziet de reparatie van een daklekkage er uit?

Wanneer je een lek constateert in je dak, wat voor dak het ook is, kunnen onze specialisten van Excellent Dakonderhoud je hier goed en snel bij helpen. Wanneer je gaat zoeken naar bedrijven, zul je veel verschillende bedrijven tegenkomen. Het is belangrijk dat je hulp zoekt bij een erkend en gespecialiseerd bedrijf. Zo hebben wij van Excellent Dakonderhoud een VCA-certificering. Je kunt er bij ons zeker van zijn dat wij op een professionele manier te werk gaan.  Voordat je ons inschakelt is het ook goed om contact op te nemen met je verzekering. Hier kun je de lekkage alvast melden. Het gaat hierbij dan om de opstal- of inboedelverzekering. De schade aan jouw dak wordt in de meeste gevallen gewoon gedekt. Wel is het belangrijk dat het lek buiten je eigen schuld om is ontstaan.


Hoe voorkom je uiteindelijk een lek aan je dak

Het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” is ook zeker van toepassing als het gaat over een lekkage van een dak. Wanneer je het dak regelmatig onderhoud kun je al veel toekomstige schade voorkomen. Daarnaast ben je er in het geval van schade zo ook op tijd bij. Wij dakdekkers herkennen de problemen en adviseren je wat te doen en wat het beste is voor je dak. Daarnaast helpt het onderhouden en reinigen van het dak ook zeker mee om het in een betere conditie te houden, waardoor het dak langer meegaat. Hierdoor is er uiteindelijk minder renovatie of vervanging nodig. Zo is een dak met pannen waar het mos bij verwijderd is in een betere staat dan dakpannen waar het mos vrij zijn gang kan gaan, en uiteindelijk de pannen aantast. Het is dus zeker verstandig om na een storm de schade na te lopen, en daarnaast een dakdekker in te schakelen om zo zeker te zijn dat er geen schade is.


Laat de dakbedekking professioneel aanbrengen

Zoals je hebt kunnen lezen is de juiste dakbedekking van belang om je woning droog en schoon te houden. Daarbij speelt het ook een belangrijke rol bij de veiligheid van je woning, want vochtschade kan de veiligheid naar beneden halen. De constructie van hout van je dak heeft een erg belangrijke rol; het staande houden van je dak. Er zijn drie grote oorzaken aan te wijzen die schade aanrichten, namelijk: schimmel, vocht en rotting. Dit kan ervoor zorgen dat je dak niet sterk meer is. Als er al een kleine fout in het leggen van de dakbedekking optreedt, kan er een daklekkage ontstaan. Je moet het belang van een goede en professionele dakbedekker dus zeker niet onderschatten. Dit valt ook in de categorie onderhoud van je dak. Dit moet regelmatig gebeuren om toekomstige schade te voorkomen. Bij Excellent Dakonderhoud kun je bijvoorbeeld kiezen voor een periodiek onderhoud, waarbij een professional langskomt om de boel te controleren. Wanneer de problemen zichtbaar zijn is het vaak al te laat. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: een daklekkage voorkomen is beter dan genezen.

 



Direct een Dakspecialist inschakelen?

Gratis Dakinspectie!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!