Opzoek naar een dakdekker uit uw regio?

Wat zeggen onze klanten

Wij worden beoordeeld met een 4.9 / 5.0 door 1200+ tevreden klanten!

Onze voordelen

Direct een gratis offerte aanvragen?

Alles over een plat dak isolatie

Ben je op zoek naar de beste optie voor plat dak isolatie? Excellent Dakbedekking helpt je hier graag mee verder! We helpen je graag om de beste plat dak isolatie voor jou te realiseren, maar geven je ook al eerder een duwtje in de juiste richting. Zo laten we je zien op welke manieren je isolatie kunt aanbrengen en met welke materialen dit allemaal kan. Op die manier kom jij alvast alles wat je wilt te weten over het aanbrengen van plat dak isolatie.

De voordelen van een plat dak isolatie

Dakisolatie heeft verschillende voordelen voor jou, je huis en het milieu. Wij zetten de vijf meest belangrijke voordelen voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Isolatie zorgt voor meer comfort in huis

Als je je dak voorziet van isolatie, zal je de prettige gevolgen hiervan merken in je hele huis. Met name de bovenste verdieping heeft het meeste profijt: het is hier direct voelbaar een stuk warmer. De muren stralen geen kou meer af en je kunt direct je zonder een stuk mooier laten afwerken Ook in de rest van je huis merk je direct de voordelen: het is hier droger én warmer, waardoor je minder last hebt van tocht of trek. Dit alles zorgt voor een aangenaam en stabiel klimaat: in de zomer blijft je huis lekker koel en in de winter blijft je huis heerlijk warm. Verder neemt de geluidsoverlast van bijvoorbeeld de straat waar je aan woont snel af.

Voordeel 2: Bespaar op kosten voor energie

Met de steeds stijgende energieprijzen is met name dit voordeel ontzettend belangrijk voor veel huishoudens in Nederland. Zodra je je dak hebt laten isoleren, zal je al snel merken dat de energierekening een heel stuk lager wordt. Daarmee bespaar je de kosten voor je plat dak isolatie dus al snel terug, namelijk zo’n 500 euro per jaar. In de winter hoeft de kachel minder hard te branden en in de zomer is niet langer een airconditioning nodig, waarmee je het hele jaar door op energie kunt besparen.

Voordeel 3: Isolatie aanbrengen is relatief goedkoop

Ja, een plat dak isolatie kost wel geld. Maar: het levert al snel meer op dan het kost. Je bespaart al snel zo’n 30 procent van je energie- en verwarmingskosten na het aanbrengen van isolatie. Binnen vijf tot zeven jaar heb je de investering al volledig terugverdiend. Vervolgens blijf je jaar na jaar genieten van je isolatie, omdat de voordelen ervan niet afnemen. Als je alle voordelen met elkaar combineert, resulteert het isoleren van je plat dak na het terugverdienen in een net zo’n hoog rendement als een spaarrekening met een rentepercentage van ongeveer 10 procent. Dat is dus niet verkeerd!

Voordeel 4: Isolatie leidt tot waardestijging van je huis

Door je plat dak isolatie verhoog je direct de waarde van je huis. Dit heeft alles te maken met de alsmaar stijgende eisen aan de woningmarkt. Een van die elementen uit de eisenpakketten is het nemen van energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie van je plat dak. Aan de hand van het energielabel van je huis wordt je huis meer of minder waard. Door je huis te isoleren, stijg je een plekje omhoog en wordt je huis dus automatisch meer waard. Dat niet alleen: door de isolatie van je plat dak wordt ook de zolder van je woning

beter bewoonbaar. Op die manier realiseer je meer woonoppervlak en stijgt je huis opnieuw in waarde. Een win-win situatie voor de waarde van je huis dus.

Voordeel 5: Isolatie draagt bij aan een beter milieu

Dit voordeel zal je vast al bekend zijn. Doordat je minder vaak en minder hardde verwarming of de airconditioning hoeft aan te zetten, bespaar je op energie. Op die manier bespaar je schaarse brandstoffen zoals aardgas en heb je ook minder stroom uit vervuilende energiecentrales nodig. Ook voorkom je dat opgewarmde lucht uit je huis continu naar buiten sijpelt, wat opnieuw beter is voor het milieu. isolatiemateriaal draagt niet alleen bij aan een beter milieu maar is ook zelf al goed voor het milieu. Zo is er bij dakisolatie geen sprake van schadelijke gassen, dampen of andere negatieve gevolgen.

 

 

Verschillende manieren om plat dak isolatie aan te brengen

Plat dak isolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht. Welke optie wordt gekozen, is afhankelijk van wat mogelijk is op jouw plat dak. Bekijk hier alvast alle mogelijke opties en bekijk welke past bij jouw plat dak!

Optie 1: Warm dak van buitenaf

Je dak is van buitenaf te isoleren. Dan heet dit de warme dak manier. Deze manier houdt in dat je isolatiemateriaal via de bovenkant van de dragende constructie van je plat dak wordt aangebracht. Hierbij is het dus belangrijk dat het materiaal wordt voorzien van een extra afdekking of van een waterkerende laag. Vaak zie je deze warme dak manier op bijvoorbeeld garages en schuren.

De warme dak manier is de meest gebruikte optie voor het isoleren van een plat dak. Het heeft namelijk meerdere voordelen. Zo is de kans op problemen met vocht, uitzettend materiaal en het risico op scheuren een stuk kleiner. Ook heeft je woning direct een hogere isolatiewaarde. Doordat het isolatiemateriaal bovenop het dak wordt aangebracht, wordt de woning een stuk minder gevoelig voor schommelingen qua temperatuur.

Optie 2: Koud dak van binnenuit

Isolatie aanbrengen volgens de warme dak methode is echter niet eenvoudig. Het is een ingrijpende klus, met name als je al een goed bestaand dak hebt. Om de isolatiematerialen aan te kunnen brengen, moet namelijk het gehele dak vervangen worden. Dat is zeker niet altijd nodig, waardoor het aanbrengen van de isolatie van binnenuit een betere optie is. Dat gaat volgens de koud dak manier. De isolatie wordt dan aangebracht onder je dakbedekking en dakbeschot.

Een voorwaarde van de koud dak methode is dat je enkel kunt isoleren met zogeheten open materiaal. Voorbeelden hiervan zijn minerale wollen zoals glaswol of steenwol. Deze hebben een lagere isolatiewaarde dan de materialen die je kunt gebruiken bij de warme dak methode, waardoor je een dikkere laag isolatiemateriaal nodig hebt. Ook is bij deze materialen de kans op vochtproblemen groter aanwezig. Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een goede isolatiefolie.

Alternatieve optie: omgekeerd dak

Er is ook een derde mogelijke optie om je dak te isoleren. Deze methode heet de omgekeerde dak methode. De daken waarop je deze methode toe kunt passen zijn voorzien van ballast zoals grind of tegels. Het omgekeerde dak is grotendeels te vergelijken met de warme dak methode, maar kan dan wél de bestaande dakbedekking hergebruikt worden. neem bijvoorbeeld een bitumen afdekking: de bitumen werkt dan als de waterkerende laag, waarop de isolatie aangebracht kan worden. het is dan nog wel nodig om de isolatiematerialen goed op hun plek te houden. Hier komt de ballast zoals stenen of grind bij kijken.  Ook houten materialen zijn hiervoor geschikt. Aangezien bij deze methode het bestaande dak grotendeels gehandhaafd kan blijven en je toch van alle voordelen van het warme dak kunt genieten, wordt de omgekeerde dak methode steeds vaker toegepast.

Geschikte materialen voor plat dak isolatie

In de meeste gevallen wordt voor de isolatie van een plat dak gebruik gemaakt van PIR-isolatieplaten. Het voordeel van deze platen is dat deze drukvast zijn en je er daarom op kunt lopen. Vooral dat laatste is handig wanneer je hebt gekozen om je dak van buitenaf te laten isoleren: je kunt dan (voorzichtig) over je dak blijven lopen. Ook niet onbelangrijk om te vermelden is dat PIR een hoge isolatiewaarde heeft en je het energielabel van je huis makkelijk omhoog kunt schroeven met dit materiaal.

Ga je je huis van binnenuit laten isoleren, dan ben je uitsluitend aangewezen op een handjevol materialen. Omdat het isolatiemateriaal aangebracht moet worden onder het bestaande dakbeschot, moet het materiaal redelijk flexibel en niet te groot zijn. Hier komen materialen als minerale wol, glaswol, steenwol en houtvezelplaten handig van pas. Naast het isolatiemateriaal wordt het aangeraden om ook gebruik te maken van een isolatiefolie. Deze beschermen het isolatiemateriaal beter en kunnen problemen met bijvoorbeeld vocht grotendeels voorkomen.

Er zijn nog meer materialen beschikbaar die je huis ook prima kunnen isoleren, al zijn deze met name geschikt bij specifieke situaties. Ben je dus benieuwd welk materiaal het beste past bij jouw type dak? Daar helpen we je graag bij! Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte bij ons aan en we nemen alle mogelijke materiaalopties en nog veel meer met je

Subsidies en financiële voordelen bij plat dak isolatie

Een plat dak isolatie uit laten voeren kan soms best duur worden. Gelukkig zijn er meerdere soorten subsidies beschikbaar die je tegemoet kunnen komen in de kosten. Voorwaarde is wel dat je hiervoor een professioneel en vakkundig bedrijf inschakelt. Gelukkig voldoet Excellent Dakonderhoud aan alle gestelde eisen rondom deze subsidies. We helpen je ook graag om alle subsidies rond te krijgen, dus vraag hiervoor vooral een vrijblijvende offerte bij ons aan!

Verlaagd btw-tarief

Als je woning ouder is dan 2 jaar en je besluit het dak te laten isoleren, betaal je hiervoor een lager btw-tarief. Op de arbeidskosten van het aanleggen betaal je dan dus maar 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat scheelt toch al een hoop! Let op: op materialen betaal je nog wel 21% btw. Om voor dit lagere tarief in aanmerking te komen, dien je je isolatie te laten aanbrengen door een erkend bedrijf zoals Excellent Dakonderhoud 

Goedkoper lenen met energiebespaarlening

Als je als particulier een lening af wilt sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren, kun je dit doen via een energiebespaarlening. Over deze lening betaal je vaak een lagere rente, waardoor de lening je minder kost. De rente wordt vastgezet zodra je de lening afsluit. Je sluit de lening af voor minimaal 7 en maximaal 20 jaar. Je kunt dan tussen de 2500 en 25000 euro lenen. Zorg je er met de lening voor dat je huis een zogeheten ‘Nul op de Meter’ woning wordt, kun je zelfs tot 65000 euro lenen. Hiervoor moet je zelf eigenaar zijn van je woning en niet ouder zijn dan 75 jaar. Verder moet je ook voor deze lening samenwerken met een gespecialiseerd bedrijf.

De lening is aan te vragen voor uitgevoerde werkzaamheden die in de afgelopen twee maanden zijn uitgevoerd, maar dus ook voor werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden. Hiervoor moet je dan wel een offerte en een verklaring van de uitvoerende partij kunnen overleggen. Een offerte aanvragen bij Excellent Dakonderhoud is heel eenvoudig en volledig vrijblijvend. Wij helpen je graag om deze lening aan te vragen!

 

ISDE-subsidie

Ook deze subsidie is uitsluitend aan te vragen door particulieren die hun huis verder willen isoleren, bijvoorbeeld met een plat dak isolatie. Met deze subsidie kun je de kosten voor de isolatie flink omlaag brengen. Voor een dakisolatie krijg je 30 euro subsidie per vierkante meter. Je moet dan wel minimaal 20 en maximaal 200 vierkante meter van isolatie voorzien. Een andere voorwaarde is de isolatiewaarde, die is vastgesteld op 3,5 m2 K/W.

Andere voorwaarden zijn dat jij zelf de eigenaar van de te isoleren woning bent en dat je hier ook hoofdzakelijk woont. De hierboven genoemde bedragen en voorwaarden gelden voor 2022. Heb je dus eerder al isolatie uit laten voeren? Dan kun je hier alsnog subsidie over ontvangen, maar wel met de tarieven van 2021. Ook moet je minimaal twee verschillende soorten energiebesparende maatregelen treffen. Gelukkig mag je deze twee aanpassingen los van elkaar uitvoeren. Ten slotte geldt opnieuw dat deze werkzaamheden alleen uitgevoerd mogen worden door een vakkundig bedrijf.

Subsidie van de gemeente

Sommige gemeenten binnen Nederland hebben nog een apart potje met subsidies voor isolatiewerken, waaronder dus ook plat dak isolatie. Deze subsidie gaat niet ten koste van een andere subsidie, maar komt hier nog bovenop. Zo kun je de kosten van je plat dak isolatie nog verder drukken.

Let er wel op dat elke regio en elke gemeente zijn eigen voorwaarden en subsidiebedragen helemaal zelf kan regelen. Daardoor kunnen per gemeente grote verschillen ontstaan. Wil je weten wat de laatste subsidiemaatregelen in jouw gemeente zijn? Vraag dat dan zeker na bij je gemeente, of bij een professioneel isolatiebedrijf. Excellent Dakonderhoud kijkt graag met je mee naar deze gemeentelijke subsidie!

Vraag hier snel en eenvoudig je offerte aan

Ben je enthousiast geworden over een plat dak isolatie door onze vakmannen? Wacht dan niet langer en vraag een gratis offerte bij ons aan! Wij komen dan persoonlijk langs om de mogelijkheden te bekijken en met je te bespreken. Vervolgens krijg je van ons een volledig vrijblijvende offerte zodat je vooraf volledig weet waar je aan toe bent. We hopen je snel te mogen helpen bij het isoleren van je platte dak!

 

 

Direct een Dakspecialist inschakelen?

Gratis Dakinspectie!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!

Wacht! Voor je weg gaat.. Je vergeet jouw gratis dakinspectie aan te vragen!